Beskrivelse av hvordan en velger og administrerer bakgrunnskart og kartlag.
Generelt
Oversikten over kart og kartlag åpnes ifra sidepanelet som kan dras inn fra venstre.
Gjeldende kart velges ved å trykke på en rad, hvorpå aktivt kart markeres grønt. For å få tilgang til mer detaljert informasjon og funksjoner knyttet til det enkelte kart, så trykker en på ⋮
Ulike projeksjoner
Siden noen av kartlagene vi ønsker å tilby ikke lar seg kombinere med Merkator kart, så er noen av bakgrunnskartene også tilgjengelige som UTM kart.
Selv om det samme kartet er tilgjengelig for begge kartprojeksjonene, så lagres og administreres de hver for seg.
Bakgrunnskart
Bakgrunnskart kan velges ifra listen BAKGRUNNSKART. Type bakgrunnskart (Merkator eller UTM) bestemmer hvilke kartlag som er tilgjengelige.
Vi har en rekke ulike kart:
- Topografisk fargekart
- Topografisk gråtonekart
- Raster
- Sjøkart
- Terrengsykkel (Open street map)
Ved å trykke på SLETT LAGREDE KART, så frigjør en den interne lagringsplassen som de lagrede kartene tar.
Kartlag
Ønsket kartlag velges ifra listen KARTLAG. Dersom en ikke ønsker noen kartlag, så klikker en på raden Ingen øverst i listen.
Kartlag som krever Merkator kart:
- UTM grid
- Dybdekart
- Skiløyper
- Snøskred aktsomhet
- Kvikkleire (abonnement)
- Naturvernområder (abonnement)
- Orientering (abonnement)
Kartlag som krever UTM kart:
- Snødybde (abonnement)
- Nysnø i går (abonnement)
- Nysnø siste uke (abonnement)
Ved å trykke på SLETT LAGREDE KART, så frigjør en den interne lagringsplassen som de lagrede kartlagene tar.
Tegnforklaring
Tegnforklaring for det aktiverte kartet og kartlaget kan samlet sees i listen TEGNFORKLARING.
Detaljer kart og kartlag
Åpnes ved å klikke på de tre prikkene ⋮ på høyre side i raden for ønsket kart.
Herfra kan en se en detaljert beskrivelse av kartet og tegnforklaring for de kartene og kartlagene som har det.
Dersom en ønsker å laste ned kart for et område kan en klikke på LAGRE OMRÅDE. Se her for en nærmere beskrivelse av offline kart.
En kan også frigi minne ved å slette de lagrede kartbladene for det aktuelle kartet fra SD-kortet ved å trykke på SLETT LAGREDE KART.
Hei,
Meget bra app!
Angående sjøkartene så er ikke disse helt top notch. Har du sjekket ut kartene på https://pasjoen.gulesider.no/ ?
Disse kartene er meget gode og tjenesten er gratis å bruke. Er det mulig å få samme kartlag inn på Norgeskart Friluftsliv app/web?
Hei
Takk for det 🙂
Nettstedet https://pasjoen.gulesider.no/ er gratis å bruke for brukerne av gulesider, men det er ingen åpen/gratis tjeneste som jeg kan benytte i Norgeskart friluftsliv. Gule sider betaler nok en god del til sin kartleverandør for karttjenestene de bruker. Jeg vil vurdere å kjøpe en tjeneste for sjøkart senere, men det må da bli en del av et dyrere abonnement.
Enn så lenge, så må du ta til takket med de åpne sjøkartene til Kartverket er jeg redd.
Mvh
Håvard
Hei.
Ser flere steder på beskrivelsen av appen at man kan velge å bruke Google maps også, det har jeg ikke klart å finne noen annen info om annet enn at deg går.
Så hvordan får jeg brukt Google maps?
Hei. Dersom vi har dette i noen av våre egne beskrivelser så må vi få rettet opp disse. Vi hadde en kobling til Google maps i de første versjonene av appen, men det er så lenge som 7-8 år siden. Mulig vi vi vil legge inn en slik kobling igjen senere, men det er ikke noe som er prioritert per i dag.
Hvilken ekvidistanse har Norgeskart? Jeg finner ikke informasjon om det på denne siden..
Hei
Ut fra hva jeg kan se så har de topografiske kartene følgende ekvidistanse:
– Zoom nivå 11 – 13: 100 meter
– Zoom nivå 11 – 13: 100 meter
– Zoom nivå 14 – 15: 20 meter
– Zoom nivå 16 – 17: 5 meter (Hver 25 meter har en kraftigere linje)
– Zoom nivå 18 – 20: 1 meter (Hver 25 meter har en kraftigere linje)
Hei, jeg får ikke lastet inn skiløyper. Alt annet virker, men ikke skiløypene?
Hei. Vi har hatt en feil som gjør at du må logge ut og inn igjen for å få skiløyper til å fungere. Vi har rettet dette i iOS utgaven og en rettelse for Android kommer om ikke veldig lenge.
Mvh
Håvard
Hvor finnes satellittbilder?
Hei
Kartverkets tjenester som leverer satellittbilder er ikke fritt tilgjengelige og prismodeller som ligger til grunn gjør det ikke aktuelt å ta den inn i Norgeskart friluftsliv dessverre. Det ville blitt for dyrt og vi ville ikke kjent kostnadene på forhånd (er knyttet til bruk). Dersom de etterhvert blir gjort fritt tilgjengelig som de topografiske kartene, så vil vi legge dem inn.
Vi vil vurdere å ta i bruk Google sine satellitt-kart etterhvert, men de kan da ikke benyttes offline.
Mvh
Håvard
Hvorfor er så få stier avmerket i kartene?
Hei
Stiene i selve kartet er det kommunene og Kartverket som administrerer. Det kan derfor være litt ulikt hva som vises på ulike zoom-nivåer. Fra nivå 14 og innover er det kommunens kartgrunnlag som ligger til grunn (store kan da oppstå eller forsvinne).
Vi har nå også lagt til et kartlagt for våre pro brukere som heter Friluftsruter. Dette kan for mange være et interessant supplement til stiene som er i selve kartet.
Mvh
Håvard
hei
Har pro.
Jeg ønsker å eksportere «mine data/interessepunkter» til en XLSX-fil på min Laptop. Ønsker at «projection data» overføres på form; EPGS 32632, dvs WGS 84 /UTM zone 32N. Imidlertid blir de overført på EPGS 32633, dvs: WGS 84 / zone 33. Tar lang tid å konvertere manuelt når en eksempelvis skal overføre 250 interessepunkter.
mvh Gunnar S
Hei
Vi har per i dag ingen mulighet til å endre projeksjon på eksporterte data i Norgeskart portalen. Men det vil komme mulighet til på velge projeksjon i sen senere versjon (usikker på når denne kommer akkurat nå).
Men for bedrifter så anbefaler vi å ta kontakt i forhold til å gå for en bedriftsløsning for feltregistrering. Du kan lese mer om dette på http://www.feltregistrering.no, eller ta kontakt via norgeskart@avinet.no. Det er en forholdvis rimelig løsning med litt flere muligheter. Deriblant tilpassede skjemaer for datainnsamling.
Mvh
Håvard
Hei. Grenselinjene vises ikkje lenger på kartet. Er det noe eg kan gjøre for å få det fram att.
Hei
Grenselinjene ligger nå inne som eget kartlagt etter at Kartverket la ned den gamle karttjenesten og de ny er uten grenser. Du må kjøpe pro-abonnement for å få tilgang til dette kartlaget.
Mvh
Håvard
Hei,
finnes det bratthetskart paa Norgeskart? Finner ikke det. Eller maa jeg brukke NVE?
Takk for svaret
Hei
Ja, vi har et kartlagt med bratthet i Norgeskart appen vår på Android. Dette er tilgjengelige for betalende Pro brukere ifra kartlagsvelgeren som du finner i venstre sidepanel. Det ligger også inne i kartportalen vår norgeskart.avinet.no for innloggede Pro brukere.
NB: Vår Norgeskart for Android må ikke forveksles med appene «Norgeskart» for iOS eller «Norgeskart offline». De er utviklet av en utvikler som spekulerer i navnelikhet med vår app. Vi kommer ut med vår egen iOS app før sommerferien.
Mvh
Har ikke abonnement, men vurderer.
Hvorfor er sjøkartene fra forrige årtusen, ser mange ting som ikke er oppdatert, mens utfyllinger osv er korrekt i landkart?
Ikke aktuelt med abonnement på utgåtte kart.
Sjøkartene er de som Sjøkartverket og Kartverket har lagt inn i sine åpne tjenester. De fraråder at disse benyttes til navigasjon (noe vi også gjør). Vi kjenner ikke til hvor ofte disse oppdateres. Men vet at det er sjelden. De topografiske kartene er derimot ferskvare. Vi vil nok på litt sikt (blir nok ikke i år) sjekke ut hvor mye det koster å få tak i ordentlige/oppdaterte sjøkart, men det må da gjenspeiles i prisen ut til sluttbruker også-
Mvh
Håvard
Hei. I kartlagt «skiløyper» klarer jeg ikke å se noen løyper. Jeg har zoomet inn og ut på steder som Nordmarka og skisenteret i Kongsberg uten å finne noe. Gjør jeg noe feil? Er det beskrevet skiløyper der?
Hei
Du må klikke på kartlaget slik at det blir markert grønt i kartvelgeren. Dette kartlaget krever også at du er innlogget med din Google konto. Dette fordi det er en lukket tjeneste som kjører på våre servere. Ta gjerne kontakt per e-post om du fortsatt ikke får det frem (norgeskart@avinet.no)
Du skal normalt se skiløyper i de områdene du nevner.
Mvh
Håvard
På enkelte nivåer i kartet er det en del grønne prikker, hav er dette?
Hei
Da har du nok slått på et av kartlagene i kartvelgeren (i tillegg til bakgrunnskartet). Usikker på hvilket som viser grønne prikker dog…
Mvh
Håvard
Hei. Hvorfor får jeg ikke brukt kulturminne- kartlaget?. Har oppdatert til pro. Er et par andre kartlag som heller ikke virker.
Hei
Kulturminne-tjenesten til Riksantikvaren har nedetid fra 26.05 – 30.05 i forbindelse med oppgradering. Den skal være på luften igjen onsdag.
Mvh
Håvard
Okai. Takk for svar
Hei. Hvordan kan jeg bruke sjøkart eller hva må jeg gjøre for å kunne se dybde/ topografi i feks Mjøsa?
Hei
Sjøkartet velges som andre bakgrunnskart fra kartvelgeren. I tillegg har vi et sjødybde-kartlag som kan slås på fra listen over kartlag. Dette legger seg over sjøområder og er derfor ikke tenkt benyttet sammen med sjøkartet. Det er bedre å kombinere det med de topografiske kartene.
Vi har dessverre ikke tilgang på noen tjeneste som leverer dybde/topografi fra innlandsvann.
Mvh
Håvard
Hei,
Hvor i applikasjonen kan man legge inn UTMposisjon for så å komme til posisjonen i kartet?
Hei
Litt tungvint, men du må i dag lage et interessepunkt først. Når du lager dette kan du taste inn koordinater som geografisk, UTM, UTM33 eller MGRS. Om du er zoomet langt ut, så ser du hvor det havner.
Vi vil nok på litt sikt lage en ren «Gå til koordinat»-funksjon også.
Mvh
Håvard
Jeg finner fremdeles ikke noen «gå til koordinater» funksjon pr. 7.juni 2020
Hei
Adressesøk fungerer nå som en gå til koordinat funksjon. Du kan her legge inn koordinater som decimalgrader, grader og minutter, grader minutter og sekunder, MGRS og UTM. Se info i adressesøk vinduet for eksakt format.
Mvh
Håvard
Når jeg velger å bruke UTM formatet for posisjonsangivelse stopper appen. Må tvinge avslutning og slette data så den går tilbake til default oppsett for å få startet den igjen.
Hei
Det ble innført en feil i versjon 3.3 i forbindelse med at vi innført bruk av et mer nøyaktig bibliotek for UTM transformasjon. Det ble lansert en oppdatert Norgeskart versjon i går (12.januar) som fikser dette. Så det skal bare være å oppgradere.
Mvh
Håvard
Flott!
Da var alt iorden igjen.
Hva har skjedd med sjøkartet? Får ikke lastet det inn.
Hei
Vi har nylig blitt gjort klar over at Kartverket har endret navn på sjøkart-laget i tjenestene sine. Det kommer en ny versjon av Norgeskart appen i løpet av dagen som blant annet fikser sjøkartet.
Mvh
Håvard
Hei, i disse dager er skøyteturer over islagte vann på Østlandet en populær aktivitet. Hadde det vært mulig å få et kartlag (for oss abonnenter) som fremhever områder der isen normalt er usikkert (fareområder). Denne informasjonen ligger allerede på http://www.iskart.no og der har de skraverte felter i rødt som angir farlige områder.
Er det mulig for dere å innhente den informasjonen fra iskart.no (NVE)?
Hei
Svekket is kartlaget fra NVE blir lagt inn i Norgeskart versjonen som lanseres senere i dag
Mvh
Håvard
Hei.
Jeg bruker appen for lagring av poster v/elgjakt. Kjempe bra app for slikt. Men hadde det vært mulig å få lagt inn diverse grunneierlag som kartlag for enklere å se de korrekte grenser? Her jeg jakter er det veldig mange røde grense streker for eiendommer, så ett kartlag som merker av grunneierlagets yttergrenser hadde vært fint. Vet vi har fått slikt i papir form hos kommunen, men hadde vært perfekt å få inn i appen.
Hei
Vi har planer om et abonnement rettet mot jegere for planlegging og deling av data knyttet til jaktlaget. Dette kan være aktuelt å få inn i den sammenheng. Vi håper på å kunne lansere dette til neste høstjakta.
Mvh
Håvard
Denne funksjonaliteten er sterkt ønsket. Ser frem til å teste den på den neste elgjakta.
På LG G3 android 5 så laster kartflisene som helt hvite uten innhold
Sannsynligvis så er du i et område på kartet hvor den valgte karttjenesten leverer kun hvite kartfliser. Prøv å velg andre kart og trykk også på egen posisjon symbolet nede i høyre hjørne slik at du er sikker på at du er et sted med kart.
Ta ellers kontakt via norgeskart@avinet.no for support
Finner ikke hvordan jeg importerer gpx-spor som jeg får fra andre. Er dette en funksjonalitet som har blitt borte? – eller bare godt gjemt?
Hei Arne, beklager litt sent svar.
Du må gjøre følgende for å importere gpx-spor:
1. Gå inn på Mine data fra sidepanelet
2. Gå videre inn i listen for sporlogger (eller ruter om det ikke er snakk om et GPS opptak)
3. Trykke på menyen oppe i høyre på lista (3 vertikale prikker)
4. Velge Les fra fil og velg fila du ønsker å importere
Mvh
Håvard
Det kunne vært greit om dere fikser et nytt kartkag basert på NGI sitt «Helningskart».
Hei Tom,
Takk for innspill. Vi vurderer forslag fortløpende.
Mvh.
Jørgen
Et sånt kartlag ville bli et fint supplement ifbm turplanlegging i bratt terreng.
Dvs bidra til tryggere ferdsel.
Oppfordrer til at et Helningskart blir gjort tilgjengelig som kartlag.
Hei.
Hva skjer mtp å tilgjengeliggjøring av «helning» / «bratthet» som kartlag?
Mvh
Tom Langeid
Hei
Vi fant etterhvert ut at NVE leverer en tjeneste med bratthetskart. Dette kommer inn i Norgeskart versjonen som lanseres senere i dag
Mvh
Håvard
Hei.
Jeg savnet flyfotomulighet (jfr. norgeskart.no) i forrige versjon av appen. Jeg finner det heller ikke her.
Hvorfor mangler dette, og kommer det på sikt?
Hei. Flyfoto fra Norge i bilder er kun fritt tilgjengelig for medlemmer av Norge Digitalt samarbeidet (hovedsakelig kommuner og offentlige etater). Private firmaer må betale en stiv pris for å kunne benytte dem per i dag, men vi håper og tror de vil bli frigjort om ikke altfor lang tid. De vil da bli inkludert i Norgeskart appen.
Om vi skulle inkludert dem i Norgeskart nå, så måtte vi hatt et abonnement i prisområde 1.000-20.000 for å sikre oss at vi hadde dekket kostnadene til kartene slik prismodellen er i dag. Eventuelt tatt betalt per kartblad brukeren lastet ned. Uansett blir det alt for dyrt og uforutsigbart for oss og sluttbruker.
norgeskart.no er Kartverkets egen kartportal, så de kan benytte disse kartene fritt. Vi kan ikke.
Hva med luftfartshinder. Kan de gjøres tilgjengelig ?
Hei. Lurte på om det i pro versjonen er mulig å sette kartet i natt modus. Har brukt sjøkart delen på nettbrett ei stund, men har Ikkje funne ut korleis eg kan få skjermen mørk nok ved køyring i skumring/mørke.
Hei, og takk for innspill. Vi har ikke kontroll over selve kartene, så vi kan dessverre ikke lage en egen nattmodus-styling på disse.